Peter Hvidt var uddannet arkitekt fra Kunsthåndværkerskolen (senere
Kunstakademiets Arkitektskole) i København i 1940.
Orla Mølgaard-Nielsen havde en baggrund som møbelsnedker og blev
ligeledes i 1940 uddannet arkitekt fra Kunsthåndværkerskolen (senere Kunstakademiets Arkitektskole)
Peter Hvidt (1916–1986) og Orla Mølgaard-Nielsen (1907–1993) mødte hinanden i starten af 1940erne på Kunsthåndværkerskolens Snedkerskole i København, under ledelse af arkitekt Kåre Klint.
Orla Mølgaard-Nielsen underviste fra begyndelsen af 1930erne og senere fungerede Peter Hvidt også som lærer. Bekendtskabet resulterede i en fælles deltagelse i en møbelkonkurrence, udskrevet i Stockholm i 1943, hvor de vandt med et projekt indenfor moderne lette møbler.
Dette blev starten til et samarbejde, der i 1944 resulterede i det fælles firma Hvidt & Mølgaard-Nielsen Arkitekter med adresse i København.
Allerede inden den fælles tegnestue blev dannet, havde de hver for sig gjort sig bemærkede som lovende møbelarkitekter på de årlige møbeludstillinger i Kunstindustrimuseet nu Designmuseet i København, hvor de samarbejdede med landets førende snedkermestre som A.J. Iversen, Jakob Kjær og L. Pontoppidan. En udstillingsaktivitet der fortsatte også efter firmaets dannelse.
Tegnestuens første store projekt påbegyndtes i 1944, og omhandlede udviklingen af møbelprodukter for eksport til Europas krigshærgede lande. Portex, som projektet blev kaldt, omfattende en komplet møbelserie udført i dansk bøgetræ, baseret på enkeltdele, der var lette at samle og tillige, efter flat-pack princippet, at pakke i kartoner for sidenhen at kunne stables til forsendelse. Portexprojektet var baseret på samarbejdet mellem en række danske møbelfabrikker, der hver indgik med deres specialer. Portex er med sine visionære tanker, hvad angår funktion, konstruktion og forsendelse, et af de kendteste møbelprojekter i efterkrigsårene.
I 1948 deltog tegnestuen i en møbelkonkurrence, udskrevet af MoMA - Museum of Modern Art i New York, med et ideprojekt til laminerede møbler og møbelkonstruktioner i træ.
I samarbejde med det danske møbelfirma Fritz Hansen Eftf. udviklede dette projekt sig efterfølgende til de ikoniske AX møbler.
AX møblerne blev i 1950 for første gang vist ved en separatudstilling i Kunstindustrimuseet i København. Møbelserien vakte opsigt både i deres formgivning og konstruktion, og var gennem en lang årrække en stor succes i Danmark og udland, herunder med en stor eksport til USA. Samarbejdet med Fritz Hansen fortsatte sidenhen med den ligeså ikoniske X stol fra 1959.
Sideløbende hermed indledte Hvidt & Mølgaard samarbejde med en række danske møbel og belysningsfirmaer som France & Søn, Søborg Møbelfabrik, Horsnæs og Le Klint.
Samarbejdet var alle baseret på, at forene et møbel i højt design med funktionalitet en høj håndværksmæssig detaljering og kvalitet med fabriksproduktionens fordele, herunder muligheden for at demokratisere udbredelsen af kvalitetsprodukter.
Træ var det foretrukne materiale i de fleste af Hvidt & Mølgaards møbler, men også messing og synlige konstruktionselementer i andre materialer indgik.
Hvidt & Mølgaards belysninger indgik som et naturligt supplement til de mange møbelprojekter, og var alle kendetegnet ved samspillet mellem lys, skygge og form og materialerne papir, glas og metal.
Hvidt & Mølgaards gyldne periode i 1950- og 60erne har sat sit præg på dansk møbelformgivning, og Hvidt & Mølgaards møbler og belysninger var starten på ”Danish Design” og har lige siden været eftertragtede objekter i de danske og internationale auktionshuse.
I dag findes værker af Hvidt & Mølgaard udstillet på MoMA, Victoria and Albert Museum, Melbournes Nationalgalleri og Designmuseum Danmark.
Hvidt & Mølgaard udviklede sig sidenhen til en bygningstegnestue med projekter fra enfamiliehuse, undervisnings- og plejeinstitutioner til kontor- og fabriksbyggerier.
Tegnestuen indgik også i større anlægsarbejder, og arkitektfirmaet P. Hvidt & O. Mølgård-Nielsen var de æstetiske konsulenter på både Lillebæltsbroen fra 1970 og Vejlefjordsbroen fra 1980.og Holbækmotorvejen fra 1960’erne, hvor deres design formåede at gøre konstruktionerne visuelt lette.
En række af Hvidt & Mølgaards mest kendte og berømte værker genopstår i disse år hos firmaet &Tradition, København, hvor der i møblerne og belysningerne udvises den største respekt for det oprindelige design, kvalitet og udførelse.
Hvidt og Mølgaard Furniture I/S er grundlagt af 2. og 3. generation efterkommere af arkitekterne Peter Hvidt og Orla Mølgaard-Nielsen.
Virksomhedens formål er at administrere ophavsrettighederne til møbler designet af Hvidt og Mølgaard, samt at sikre produkternes autenticitet. Derudover arbejder firmaet på at udvikle samarbejder med partnere og, gennem kommunikation og formidling, at udbrede kendskabet til Hvidt og Mølgaards møbler og virke.
Alt materiale mv. på denne hjemmeside er beskyttet i henhold til lov om ophavsret.
Alle rettigheder tilhører Hvidt & Mølgaard Furniture IS
CVR : 39340836